Câteva paradoxuri și valoarea voluntariatului

Am scris și în trecut despre valoarea pe care o are timpul, efortul și disponibilitatea puse la dispozitia unei cauze, în condițiile în care nu există o răsplată materială și adesea nici măcar satisfacția de-a vedea rezultatul final. Așa încât acum nu vă spun nimic nou, totuși doresc să reamintesc câteva chestiuni cheie.

Voluntariatul este forma în care oricine poate oferi ceva, chiar și cei care nu au nimic sau doar foarte puțin. Fiecare dintre noi are 24 de ore pe zi lăsate de Dumnezeu – administrarea lor însă nu ne este impusă! E la decizia fiecăruia ce face cu timpul său. Din nefericire, prea multă lume alege să își petreacă timpul într-un fel nefolositor (desigur nu voi da exemple) iar expresia ”aș vrea, dar nu prea am timp…” este din păcate și adevărată și falsă în același timp – ce paradox!

Sunt multe direcții în care atenția și timpul ne sunt atrase. Din ce în ce mai multe, astfel că alegerea este din ce în ce mai grea. Balansăm mereu între ce am vrea să facem și ce facem de fapt, iar la sfârșitul zilei, sau a lunii, sau a anului observăm cu tristețe și insatisfacție că suntem mai degrabă neîmpliniți și frustrați… Avem sentimentul că am mai pierdut ceva, nu că am câștigat…

Plian Smiles Paste 2013Se spune că timpul este cel mai valoros capital. Este adevărat, pentru că îl primim chiar la început și nu știm niciodată cât mai avem. Biblia ne amintește că astăzi este ziua când să facem ceva, maine nu suntem siguri că vom mai avea ocazia. Această constatare ne poate descuraja sau ne poate motiva deopotrivă (încă un paradox) dar până la urmă contează ce facem, ce lucrăm, ce realizăm. Este deci cu atât mai de apreciat cel care face voluntariat. Din timpul său, oferă altora. E ca și cum ai ajuta pe cineva să câștige timp. Nu știu câți dintre voi ați văzut ”In time”, un film a cărui temă este asemănătoare, în realitate timpul nu îl poți cumpăra, deci nici vinde, dar îl poți dărui. Al treilea paradox și cel mai important.

Altruismul și dăruirea sunt unele dintre acele calități ce ne fac umani. În fapt, a fi voluntar înseamnă a iubi, a jertfi, a renunța la sine, a dărui, a face bine… Toate acestea sunt îndemnuri pe care le primim din Biblie, iar ascultarea de ele înseamnă îndeplinirea menirii de creștin. Fiind voluntari, îl demonstrăm pe Cristos, îl mărturisim și îi urmăm exemplul – nu este aceasta ceea ce noi toți dorim?

Partea frumoasă este că voluntarul face totul fără a aștepta o răsplată. Paradoxal, el primește totuși cea mai extraordinară răsplată – conștiența faptului că a făcut bine cuiva! Nu e așa că de fiecare dată când reușim să ajutăm în vreun fel sau altul, aceasta ne aduce o stare de bine? Nu de mândrie, nu de îngâmfare, ci o satisfacție a faptului că am putut ajuta și astfel am adus un plus lumii în care trăim. Minusurile sunt peste tot în jurul nostru și oricine le poate produce, dar a adăuga valoare în jurul nostru nu este la fel de ușor…

Deveniți voluntari! Găsiți felul în care puteți sluji cuiva fără a aștepta o răsplată! Faceți ceva pentru cei din jur, ca pentru Domnul! Hrăniți sărmanul, îmbrăcați-l pe cel lipsit! Sau faceți aceste lucruri posibile prin participarea voastră la campaniile pe care Asociația Smiles le desfășoară! Cereți informații și veți vedea în ce fel timpul vostru, abilitățile și priceperea vă pot fi puse la dispoziția celor care au nevoie de ajutor. Veți descoperi în schimb o adevărată binecuvântare știind că cineva, undeva, poate și numai pentru câteva clipe, va rosti o rugăciune de mulțumire către Dumnezeu pentru ceea ce voi ați făcut!

Reclame

Despre Asociatia Smiles

Dăruim zâmbete în fiecare zi !
Acest articol a fost publicat în De zi cu zi.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s