Familia Borşa

Familia Borşa locuieşte în localitatea Dernişoara şi au un venit foarte redus, respectiv doar o pensie şi alocaţiile a trei copii (nepoţi). Dl. Borşa a luat la el în îngrijire pe fiul său Viorel, după ce acesta a fost părăsit de către soţie şi a rămas singurul întreţinător a doi copii mici (Mădălina, de 2 ani, şi Violeta, de 1 an). Viorel nu are venit şi lucrează ca zilier, după ce a fost cioban o perioadă de timp. Iuliu mai are în îngrijire o nepoată părăsită de părinţii ei, adică tot de către copilul lui, o fetiţă de care are grijă de la vârsta de 2 săptămâni, iar acum are 12 ani (Lorena); toţi locuiesc într-o casă mică, fără curent electric.

Lorena este la şcoală şi învaţă destul de bine, iar celelalte două fetiţe încă sunt foarte mici. Cineva trebuie să fie acasă cu ele tot timpul, sau pleacă toţi de acasă doar dacă le pot lua cu ei . Când am fost la ei în vizită data trecută, aveau pampersuri atârnate pe sârmă, la uscat. Cu siguranţă din cauza sărăciei… Soţii Borşa (bunicii) au lucrat la C.A.P. şi nu au pensii mari, iar alocaţiile celor 3 copii îi mai ajută, dar venitul, chiar şi aşa, este destul de mic.

Iuliu suferă de depresie încă din perioada în care cineva a vrut să-i violeze soţia, în tinereţe, în urmă cu peste 25 de ani. De câte ori vorbesc cu el, nu se poate să nu înceapă să plângă, în timp ce povesteşte despre anii grei lucraţi şi încercările vietii, însă au de povestit şi despre bucuriile pe care le au dinspre copilaşii lor. Aproape în fiecare discuţie vorbeşte la fel de deschis despre faptul că se roagă zilnic dimineaţa şi seara înainte de culcare, pentru ca Dumnezeu să-i dea putere şi sănătate să poată avea grijă de nepoţi şi să nu îşi piardă răbdarea şi sănătatea, crescându-i. Îmi arată cartea de rugăciuni şi icoanele pe care le îngrijeşte, cu o oarecare teamă şi respect faţă de divinitate.

Familia Borşa a intrat în proiect recent, în urma dorinţei multor persoane din străinătate de-a le oferi ajutor. Cineva dintre cei care au venit în Romania a fost atât de impresionat, încât şi-a donat propriile încălţăminte pentru această familie, şi a plecat mai departe desculţ. Este o familie care poate oferi un exemplu despre curaj şi supravieţuire.

Marius Pop – asistent social, proiectul Sprijin Familii

Anunțuri

Despre Asociatia Smiles

Dăruim zâmbete în fiecare zi !
Acest articol a fost publicat în De zi cu zi.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s